Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Oppskrifter


bilde

KVEITEBOLLAR OG KANELSNURR

INGREDIENSAR

1 kg kveitemjøl
½ l h-mjølk
150 g sukker
12 g salt
15 g kardemomme
1 stort egg
50 g fersk gjær
150 g smør i terningar

TILLAGING

Ha alle ingrediensar unntatt smøret i ein eltebolle, og elt i ca. 15 minutt eller til deigen er smidig og slipp kantane. Tilsett smør i terningar, og elt i nye 15 minutt. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Legg deigen over i ei eigna bolle til heving, dekk med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse.

Om du vil ha rosiner i bollane dine, så skal de blandast i deigen heilt til slutt. Kor mykkje rosiner? Vi brukar ca 15% av deigmengda, då blir det skikkelige rosinbollar. Hugs å leggja rosinene i lunka vatn i ca 1 time, før du siler godt av og blander inn i deigen.

Dette er eni grunndeig, og du kan dele den opp og forme så store bollar som du sjølv ønskjer. På Bakeriet i Lom veier bollane 175 g. Det er ganske store bollar, men vi tenkjer nå engang slik at hvis det er noko som er godt kan det nesten aldri bli for mye av det. Sett bollane på steikebrett med bakepapir, dekk dem med plastfolie, og la dem heve til dobbel størrelse.

Pensle dem med sammenvispet egg, og steik dem ved 180–200 grader i ca. 15 minutter. Kva er det eneste som er bedre enn å sette tennene i ein fersk kveitebolle? Jo, det er å sette dem i ein til.

Denne oppskrifta er nesten identisk med den de bruker hos Åpent Bakeri i Oslo, som drives av Emanuel Range og Øyvind Lofthus. Eg vil ikkje sei at vi har stele oppskrifta, men vi har latt oss inspirere for å forsøke å lage bollar som er minst like gode som mine læremestre sine. Og la det være heilt klart: Bollene til Emanuel og Øyvind er veldig gode.

Om du prøve deg på kanelsnurr så er det eigentleg meir komplisert å forklare det enn å gjera det. Difor kan du se den lille filmen så forstår du kor enkelt det eigentleg er. Hugs at øvelse gjør mester. Da må du også lage denne blandingen som du skal smøre på deigen.

Fyll til kanelsnurr:
125 g mykt smør
125 g sukker
2 ss malt kanel

INSPIRASJONSVIDEO


bilde

LOFF OG BAGETT (3 BRØD)

INGREDIENSAR

1½ kg kveitemjøl
1 l vatn
20 g salt
15 g gjær
valmuefrø

TILLAGING

Ha alle ingrediensar unntatt salt og gjær i ei eltebolle, elt i 2 minutt, og la deigen kvile i 30 minutter. Tilsett salt og gjær, elt i 15–20 minutt på sakte fart og i 2 minutt på rask. Husk å sjekk elastisiteten i deigen. Strekk deigen forsiktig – du skal nesten kunne se gjennom deigen uten at den sprekker. Hvis den ikke har nok hold må du elte litt mer. Smør en bolle med olje eller bakespray, og legg i deigen. Dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 3 timer. Del deigen i tre like store emner, form dem runde, og legg dem på et melet underlag. Dekk med plastfolie. Hev dem i ca. 1 time før brødene slås opp. Smør brødformer, legg i brødene, strø med mel, og dekk med plastfolie. Hvis du vil ha loff med frø på toppen, former du brødene og dypper dem i vann, så i valmuefrø før du legger dem i formene. Du kan også pensle dem med vann og legge dem i formene før du strør rikelig med valmuefrø på toppen hvis du synes at dette er enklere. Sett brødene på en lun plass, dekk med folie, og la dem heve til dobbel størrelse.

Snitt brødene på toppen, og sett dem i forvarmet ovn ved 220 grader. Ta varmt vann (ca. ½ dl) i bunnen av ovnen, slik at det blir dannet litt damp. Lukk døren raskt. Skru ned varmen etter 5 minutter til 180 grader, og stek videre i ca. 40 minutter. Avkjøl brødene på rist, mens du venter på den første skiva med deilig nystekt loff. Det er noe med loffestoffet, jeg kan skjønne at det til og med er skrevet dikt om det. Den sprø skorpen, det myke innholdet – godt uten noen ting på, og enda bedre med litt smør som smelter fordi du ikke greide å holde deg til loffen var helt avkjølt.

Denne deigen kan du også bruke til bagetter, da må du huske å snitte de avlange loffene på toppen. Eller du kan også forme deigen som rundstykker. Hvis du skal lage rundstykker med frø på toppen, gjør du som med loffen. Dypp rundstykkene i vann før du dypper dem i frø. Du kan bruke hva du vil: Sesamfrø, valmuefrø eller solsikkefrø. Eller rett og slett gi dem et fint dryss med hvetemel, eller finn din egen favoritt.


bilde

HAVREBRØD (3 BRØD)

INGREDIENSER

1¼ kg hvetemel
150 g sammalt hvete
150 g havremel
75 g havregryn
1 l vann
25 g maltekstrakt
20 g salt
15 g gjær
¼ kg ferdig hevet loffdeig (Valgfritt. Se oppskriften på Loff og Bagett)
havregryn til dypping

TILBEREDNING

Start med å ta alle ingredienser unntatt salt, gjær og loffdeig i en eltebolle, elt i 2 minutter, og la deigen hvile i 30 minutter. Tilsett salt og gjær, elt i 15–20 minutter på sakte fart og i 2 minutter på rask. Loffdeigen tilsetter du når det er 5 minutter igjen av eltingen. Grunnen til at vi tilsetter loffdeig er at dette gir ekstra styrke og du får en bedre hold i deigen. Hvis loffdeigen har fått modnet i kjøleskapet over natten vil det også gi en bedre smak på brødet. Dette er et lite knep som du med hell kan bruke på de aller fleste brød. Sjekk elastisiteten i deigen. Strekk deigen forsiktig – du skal nesten kunne se gjennom den uten at den sprekker. Smør en bolle med olje eller bakespray, og legg i deigen. Dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 3 timer.

Del deigen i tre like store emner. Form dem runde, legg dem på et melet underlag, og dekk med plastfolie. Hev dem i ca. 1 time før brødene slås opp. Form brødene slik du vil ha dem, dypp dem i vann, og vend dem i havregryn. Legg dem på smurt og melet stekebrett, og dekk dem med plastfolie. Sett brødene på en lun plass, og la dem heve til dobbel størrelse. Snitt brødene på toppen, og sett dem i forvarmet ovn ved 220 grader. Ikke glem damptrikset: ½ dl varmt vann i bunnen av ovnen, slik at det blir dannet damp. Lukk døren raskt. Skru ned varmen etter 5 minutter til 180 grader, og stek videre i ca. 40 minutter. Avkjøl brødene på rist.

Havrebrød er et godt og sunt brød og er manges favoritt. Havre er en av de sunneste kornsortene vi har. Det har en lav glykemisk indeks, noe som bidrar til stabilt blodsukker. Havre skal visstnok også ha en positiv effekt på kolesterolet. Kjekt å vite, men det beste er at brødet er så godt at du nesten alltid har lyst på en skive til, og da er det jo greit at det er sunt også.


bilde

4-KORNBRØD (3 BRØD)

INGREDIENSER

115 g helkorn rug
60 g solsikkefrø
4 dl varmt vann
1 kg hvetemel
60 g linfrø
60 g sesamfrø
60 g siktet rugmel
5 dl vann
20 g salt
15 g gjær
¼ kg ferdig hevet loffdeig (Valgfritt. Se oppskriften på Loff og Bagett)

TILBEREDNING

Legg rug og solsikkefrø i vann ca. 3 timer før baking. Eller gjør det kvelden før, men da må du sette blandingen i kjøleskapet natten over. Bland mel, bløtlagte korn, frø og vann i 2 minutter i en eltebolle. La det stå i 30 minutter. Ta i salt og gjær, elt deigen på sakte fart i 15 minutter, tilsett loffdeig, og elt i 3 minutter til. Ha deigen over i en smurt bolle som du dekker med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse. Nå deler du deigen i tre emner, form dem runde, legg dem på et melet underlag, dekk med plastfolie, og la dem heve til dobbel størrelse. Slå opp deigen, og form avlange brød. Dypp dem først i vann, vend dem deretter i en blanding av like deler solsikkefrø, linfrø og sesamfrø. Legg brødene i smurte former, lag 3–4 snitt på toppen, og dekk med plastfolie. Sett dem på en lun plass til heving, hev til dobbel størrelse. Plasser brødene i forvarmet ovn ved 220 grader. Litt varmt vann (ca. ½ dl) i bunnen av ovnen danner dampen du trenger for å gjøre brødene dine sprø og gode. Husk å lukke døren raskt så dampen ikke forsvinner. Skru ned varmen etter 5 minutter til 180 grader, og stek videre i ca. 40 minutter. Hvelv brødene ut av formene og avkjøl på rist.

Dette er vår bestselger, det er ingen andre brød vi selger så mange av i løpet av et år som 4-kornbrød. Det er dette brødet som blir tatt med hjem til familien og spist som hverdagsbrød. Vi lager også rundstykker av den samme deigen. Da deler du deigen i emner på 700 gram som du former runde og legger til heving på et melet brett. Når deigen har hevet, deler du hvert emne i fire like deler som du former til rundstykker. Dypp dem først i vann og siden i frø før du setter dem på brett og lar dem heve til dobbel størrelse. Rundstykkene steker du på 200 grader i 15–20 minutter, før du avkjøler dem på rist.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn